גישור

גישור

עו"ד יעל שגיא היא מגשרת מוסמכת מטעם לשכת עורכי הדין (המרכז הארצי לגישור ע"ש דוד רוטלוי ) ובעלת ניסיון במתן פתרונות חוץ משפטיים לסכסוכים מחוץ לכתלי בית המשפט.

הגישור הוא בעיקרו הליך של יישוב מחלוקות ותביעות, בין פרטים בחברה וגם בין פרטים לגופים או גופים לגופים, בדרך של הדברות ישירה ובהסכמה בין הצדדים המעורבים בסכסוך.

במקרים המתאימים להליך גישור מציעים עוה"ד במשרדנו לצדדים בסכסוך, בין אם לפני הגשת תביעה או לאחריה ויתרונו העיקרי הוא הימנעות מהביורוקרטיה והעלויות הכבדות של בתי המשפט. ניתן לפנות להליך גישור בכל שלב של הסכסוך, כל זמן שלא ניתנה הכרעה על ידי בית המשפט. צדדים שיש ביניהם סכסוך יכולים לפנות למגשר מיד כשמתגלה הסכסוך (ביחד או לחוד) ואפילו לאחר שהחלו הליכים בבית משפט עם עורכי דין.

להליך הגישור יש יתרונות נוספים בפתרונות הניתנים למתדיינים ואשר אינם "בסל האפשרויות" הנמצא בידי בית המשפט או הערכאה השיפוטית. גם אופי ההליך הוא שונה בעיקרו, ואין בו "סדרי דין" או כללים נוקשים המעכבים את הצדדים ויוצרים חייץ, הקיים ממילא בין אנשים שנמצאים בסכסוך כלשהו. המטרה הסופית של ההליך היא לנסות להגיע יחדיו ל"פתרון יצירתי" שיהיה מוסכם על כל המעורבים.

הליך הגישור מתנהל באמצעות שיחות משותפות של הצדדים עם המגשר ומשיחות נפרדות של כל אחד מהצדדים עם המגשר בנפרד. הגישור מתחיל בדרך כלל בשיחה משותפת של הצדדים בה כל אחד אומר את דעתו ומציג את זווית הראייה שלו על הסכסוך. לאחר השיחה המשותפת עוברים הצדדים לפגישות נפרדות עם המגשר בהם הם יכולים לומר את הדברים האישיים אשר הם לא רוצים או יכולים לומר ליד הצד האחר. לאחר השיחות הנפרדות מתקיימת בדרך כלל שיחה משותפת נוספת בה מנסה המגשר לגשר בין עמדות הצדדים ולהביא את הצדדים ולראות ולהבין את זווית הראייה של הצד השני.

בין התחומים הנפוצים בהליכי גישור ניתן למצוא סכסוכי ירושה בין יורשים , בין אם יש צוואה ובין אם לאו, סכסוכי שכנים – בין בעלי דירות שכנים בבית משותף או ברחוב משותף, בעלים גובלים ובעלים משותפים בנכסים. מחלוקות צרכניות – בין נותן שירות ללקוח, בין אם מדובר בשירות במסעדה או ברכישת מוצר פגום באינטרנט, סכסוכים עסקיים – בין שותפים או מתחרים, על פירוק העסק, או על קניין רוחני ועל הגבלת התחרות בין הצדדים בגבולות המותרים על פי החוק. תחום נפוץ ומתאים ביותר לגישור הוא כמובן, תחום דיני המשפחה, ובמיוחד גירושים, פרידה, טיפול בילדים – בין בני זוג במהלך נישואין, לפני או אחרי

גם בתחום יחסי העבודה – לעיתים קרובות המחלוקות בין עובד למעביד או בין העובדים בינם לבין עצמם, ניתנות לפתרון פשוט ויעיל, גם ללא היזקקות להליכים יקרים וממושכים בבית הדין לעבודה. תחום מעניין ומיוחד המתפתח לאחרונה הוא הליכי "גישור" בין הורים לילדיהם הקטינים, בדרך כלל מתבגרים, תחום שאין לו תוקף "אכיפתי", אולם נוכחות המגשר וכישוריו יכולים לתת פתרון יעיל ומחייב ברמה הנורמטיבית לשני הצדדים במסגרת הסדרת יחסיהם המתמשכים תוך מגורים בבית אחד, ותוך הבנה של צרכי כל צד וחובותיו.